piątek, 19 kwietnia 2019

Lekka WIELKANOC - Majonez bez cholesterolu (z ziemniaka)


Składniki:

2 ziemniaki( 200g)
¾ szklanki mleka - można wykorzystać roślinne np. sojowe
1 łyżeczka musztardy
½ szklanki oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
3 łyżki soku z cytryny
Sól, pieprz biały 


Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować, jeszcze ciepłe wrzucić do blendera razem z czosnkiem, mlekiem i musztardą. Cały czas blendując dodajemy małymi porcjami olej do uzyskania białej konsystencji. Na końcu dodajemy sok z cytryny, który zagęści majonez do odpowiedniej konsystencji. Przyprawiamy solą i białym pieprzem.


SMACZNEGO ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Zdrowie jest smaczne Sylwia Kościelny , Blogger