FIT PRZEPISY Z MISTRZEM CUKIERNICZYM


Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez sernika. Nasz mistrz cukierniczy przygotowała dla nas dwie wspaniałe dietetyczne propozycje. Smakują wybornie a maja zdecydowanie mniej kalorii.






Pomarańczowy sernik

Składniki: 4 porcje
1 budyń cytrynowy bez cukru
2 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy)
1 szklanka mleka 2%
200g twarogu  
1 marchew
Sok z połowy cytryny
skórka z ½  pomarańczy

Przygotowanie:
Marchewkę ugotować w niewielkiej ilości wody i zmiksować. Budyń rozpuścić w ¼ szklanki mleka, resztę zagotować. Wlać rozpuszczony budyń do gotującego się mleka. Do ugotowanego budyniu  dodać zmiksowany twaróg i  ksylitol, gotować przez 1 min. Dodać zmiksowaną marchewkę, sok z cytryny, skórkę pomarańczową. Razem wszystko zmiksować, wlać do naczynia, udekorować i schłodzić.





Dietetyczny sernik na zimno

Składniki:
1 duży banan zmiksować
Sok z 1 cytryny
Skórka z ½  pomarańczy
250g twarogu
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:
Banana zmiksować  dodać sok z cytryny oraz skórkę pomarańczową , ksylitol. Masę dodać do twarogu i zmiksować. Żelatynę zalać  4 łyżkami zimnej wody, poczekać 2 minuty. Dodać 5 łyżek gorącej wody. Masę sernikową miksujemy i powoli wlewamy płynną żelatynę. Wlać do naczynia wyłożonego folią obłożonego truskawkami.
Zostawić do zastygnięcia. Po wyjęciu zdjąć folie  i udekorować.




Amasador naszej kampanii Mistrz cukierniczy Marek Fuchs. Mieliśmy okazje spróbować jego deser w czasie kampanii, a już jutro specjalnie dla nas przedstawi pyszne, zdrowe, letnie smakołyki





Lody jogurtowo-cynamonowe

Składniki:
400g jogurtu greckiego
2 banany
¼ łyżeczki cynamonu


Obranego banana wkładamy do zamrażalnika na 2 h. Jogurt łączymy z zmrożonymi bananami, na koniec dodajemy cynamon i miksujemy blenderem. Mrozimy przez 1,5h.




Rabarbar pod chrupiącą kruszonką

Składniki:
0,5 kg rabarbaru
Łyżeczka masła
50g miodu
Cytryna

Kruszonka:
2,5g cukru
2,5g masła
50g mąki
5g płatków migdałów

Rabarbar obrać, pokroić na kawałki smażyć na łyżeczce masła , dodać miód, skórkę otartą z cytryny oraz sok z połowy cytryny. Smażyć jak konfiturę w garnku o grubym dnie ok. 40 min.
Miękkie masło  połączyć z cukrem następnie dodać mąkę oraz płatki migdałów. Masę pokruszyć.

Konfiturę z rabarbaru włożyć do małego naczynia żaroodpornego lub sufletówki posypać posypką. Zapiekać w piecu nagrzanym do 180 st C do uzyskania złocistej posyp




Duet Mistrza Cukierniczego i Dietetyczki. Zobaczcie co wyszło z tej wybuchowej pary.

Pana Marka Mieliście okazję poznać w trakcie kampanii "Zdrowie Jest Smaczne". Jego deser podbił serca dzieciaków. Dziś próbujemy pokazać Wam że święta mogą być dietetyczne, smaczne i zdrowe. Święta na diecie nie muszą się kojarzyć z rezygnacją z wszystkich przyjemności.



Przedstawiamy kilka naszych propozycji na Święta.



ŚWIĄTECZNE MUFINKI


Składniki:

4 jajka
150g cukru brązowego
100g mąki pełnoziarnistej
100g mąki pszennej
40g przyprawy do piernika
20g kakao
120g bakalii(rodzynki, śliwka suszona, morela suszona,żurawina)
50g oleju



Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić je na sztywno. Dodać cukier, żółtka oraz olej. Mąkę zmieszać z przyprawą i kakao. Wymieszaną mąkę dodawać do masy jajecznej małymi porcjami.  Papierowe papilotki napełnić do 2/3 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. przez 15-20 min. Z porcji ok 15 szt.




SEZAMOWO-MIGDAŁOWE CHMURKI

Składniki :

 2 białka
 2 łyżki brązowego cukru
 3 łyżki płatków owsianych górskich
 5 łyżek sezamu
 2 łyżki płatków migdałów
 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Uprażyć sezam. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksując dodać sezam, płatki owsiane i na koniec oliwę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie nakładać łyżką płaskie porcje, wyrównać powierzchnię łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170 st.) na około 12-15 minut. Ciasteczka lekko przestudź i jeszcze ciepłe zdejmij z blachy.





CZEKOLADOWE CIASTECZKA


Składniki:

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
200g miękkiego masła 82%
4 łyżki cukru brązowego
2 jajka
po 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego i cynamonu
150g poszatkowanej gorzkiej czekolady
Sezam, orzechy, słonecznik do posypania

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z sodą i solą. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, ucierać mikserem, aż składniki się połączą. Dodać aromat i cynamon, wymieszać. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać poszatkowaną czekoladę gorzka (70% kakao), wymieszać. Z ciasta formować w rękach kulki lub włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać dowolne kształty i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy sezamem i orzechami. Zachować odstęp między ciastkami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. przez 15-20 minut.






CIASTECZKA OWSIANE

Składniki:


 3 banany (po zmiksowaniu 350 ml)
 1 jajko
 3 łyżki oleju
 2 łyżki  miodu
 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
 1 szklanka płatków owsianych górskich
 1/2 szklanki mielonych migdałów
 4 łyżki pestek słonecznika
 3 łyżki ziaren sezamu
 2 łyżki jagód goi
 1/3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Banany zmiksować. Dodać miód i jajko. Uprażyć słonecznik i sezam. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, dodać przygotowane mokre składniki i razem dokładnie wymieszać.  Mokrymi rękoma formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszcz łyżką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25-30 minut.





PIECZONE JABŁKO PACHNĄCE ŚWIĘTAMI

Składniki:

2 jabłka
25g śliwek suszonych
25g moreli suszonych
25g rodzynek
25g żurawiny
100 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
2 goździki
¼ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Sok zagotować z przyprawami, dodać pokrojone suszone owoce. Jabłka podzielić na pół, wydrążyć miąższ. Połówki jabłek wypełnić farszem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200st.) na 20 min. Doskonały deser do wigilijnej kolacji.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz