Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez sernika. Nasz
mistrz cukierniczy przygotowała dla nas dwie wspaniałe dietetyczne propozycje.
Smakują wybornie a maja zdecydowanie mniej kalorii.
Pomarańczowy sernik
Składniki: 4 porcje
1 budyń cytrynowy bez cukru
2 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy)
1 szklanka mleka 2%
200g twarogu
1 marchew
Sok z połowy cytryny
skórka z ½ pomarańczy
Przygotowanie:
Marchewkę
ugotować w niewielkiej ilości wody i zmiksować. Budyń rozpuścić w ¼
szklanki mleka, resztę zagotować. Wlać
rozpuszczony budyń do gotującego się mleka. Do ugotowanego budyniu
dodać zmiksowany twaróg i ksylitol, gotować przez 1 min. Dodać
zmiksowaną marchewkę, sok z cytryny, skórkę pomarańczową. Razem wszystko
zmiksować, wlać do naczynia, udekorować i
schłodzić.
Dietetyczny sernik na zimno
Składniki:
1 duży banan zmiksować
Sok z 1 cytryny
Skórka z ½ pomarańczy
250g twarogu
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki ksylitolu
Przygotowanie:
Banana zmiksować
dodać sok z cytryny oraz skórkę pomarańczową , ksylitol. Masę dodać do
twarogu i zmiksować. Żelatynę zalać 4
łyżkami zimnej wody, poczekać 2 minuty. Dodać 5 łyżek gorącej wody. Masę
sernikową miksujemy i powoli wlewamy płynną żelatynę. Wlać do naczynia
wyłożonego folią obłożonego truskawkami.
Zostawić do zastygnięcia. Po wyjęciu zdjąć folie i udekorować.
Amasador naszej kampanii Mistrz cukierniczy Marek Fuchs. Mieliśmy okazje spróbować jego deser w czasie kampanii, a już jutro specjalnie dla nas przedstawi pyszne, zdrowe, letnie smakołyki
Lody jogurtowo-cynamonowe
Składniki:
400g jogurtu greckiego
2 banany
¼ łyżeczki cynamonu
Obranego banana wkładamy do zamrażalnika na 2 h. Jogurt
łączymy z zmrożonymi bananami, na koniec dodajemy cynamon i miksujemy blenderem.
Mrozimy przez 1,5h.
Rabarbar pod chrupiącą kruszonką
Składniki:
0,5 kg
rabarbaru
Łyżeczka masła
50g miodu
Cytryna
Kruszonka:
2,5g cukru
2,5g masła
50g mąki
5g płatków migdałów
Rabarbar obrać, pokroić na kawałki smażyć na łyżeczce masła ,
dodać miód, skórkę otartą z cytryny oraz sok z połowy cytryny. Smażyć jak
konfiturę w garnku o grubym dnie ok. 40 min.
Miękkie masło połączyć z cukrem następnie dodać mąkę oraz
płatki migdałów. Masę pokruszyć.
Duet Mistrza Cukierniczego i Dietetyczki. Zobaczcie co wyszło z tej wybuchowej pary.
Pana Marka Mieliście okazję poznać w trakcie kampanii "Zdrowie Jest Smaczne". Jego deser podbił serca dzieciaków. Dziś próbujemy pokazać Wam że święta mogą być dietetyczne, smaczne i zdrowe. Święta na diecie nie muszą się kojarzyć z rezygnacją z wszystkich przyjemności.
Przedstawiamy kilka naszych propozycji na Święta.
Przedstawiamy kilka naszych propozycji na Święta.
ŚWIĄTECZNE MUFINKI
Składniki:
4 jajka
150g cukru brązowego
100g mąki pełnoziarnistej
100g mąki pszennej
40g przyprawy do piernika
20g kakao
120g bakalii(rodzynki, śliwka suszona, morela suszona,żurawina)
50g oleju
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić je na sztywno. Dodać cukier, żółtka oraz olej. Mąkę zmieszać z przyprawą i kakao. Wymieszaną mąkę dodawać do masy jajecznej małymi porcjami. Papierowe papilotki napełnić do 2/3 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st . przez 15-20 min. Z porcji ok 15 szt.
SEZAMOWO-MIGDAŁOWE CHMURKI
Składniki :
2 białka
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki płatków owsianych górskich
5 łyżek sezamu
2 łyżki płatków migdałów
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Uprażyć sezam. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksując dodać sezam, płatki owsiane i na koniec oliwę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie nakładać łyżką płaskie porcje, wyrównać powierzchnię łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170 st .) na około 12-15 minut. Ciasteczka lekko przestudź i jeszcze ciepłe zdejmij z blachy.
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
200g miękkiego masła 82%
4 łyżki cukru brązowego
2 jajka
po 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego i cynamonu
150g poszatkowanej gorzkiej czekolady
Sezam, orzechy, słonecznik do posypania
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z sodą i solą. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, ucierać mikserem, aż składniki się połączą. Dodać aromat i cynamon, wymieszać. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać poszatkowaną czekoladę gorzka (70% kakao), wymieszać. Z ciasta formować w rękach kulki lub włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać dowolne kształty i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy sezamem i orzechami. Zachować odstęp między ciastkami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury180 st . przez 15-20 minut.
CZEKOLADOWE CIASTECZKA
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
200g miękkiego masła 82%
4 łyżki cukru brązowego
2 jajka
po 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego i cynamonu
150g poszatkowanej gorzkiej czekolady
Sezam, orzechy, słonecznik do posypania
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z sodą i solą. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, ucierać mikserem, aż składniki się połączą. Dodać aromat i cynamon, wymieszać. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać poszatkowaną czekoladę gorzka (70% kakao), wymieszać. Z ciasta formować w rękach kulki lub włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać dowolne kształty i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy sezamem i orzechami. Zachować odstęp między ciastkami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury
CIASTECZKA OWSIANE
Składniki:
3 banany (po zmiksowaniu 350 ml)
1 jajko
3 łyżki oleju
2 łyżki miodu
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka płatków owsianych górskich
1/2 szklanki mielonych migdałów
4 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki jagód goi
1/3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Banany zmiksować. Dodać miód i jajko. Uprażyć słonecznik i sezam. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, dodać przygotowane mokre składniki i razem dokładnie wymieszać. Mokrymi rękoma formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszcz łyżką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st . na 25-30 minut.
PIECZONE JABŁKO PACHNĄCE ŚWIĘTAMI
Składniki:
2 jabłka
25g śliwek suszonych
25g moreli suszonych
25g rodzynek
25g żurawiny
100 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
2 goździki
¼ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Sok zagotować z przyprawami, dodać pokrojone suszone owoce. Jabłka podzielić na pół, wydrążyć miąższ. Połówki jabłek wypełnić farszem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200st.) na 20 min. Doskonały deser do wigilijnej kolacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz