Duet Mistrza Cukierniczego i Dietetyczki. Zobaczcie co wyszło z tej wybuchowej pary.
Pana Marka Mieliście okazję poznać w trakcie kampanii "Zdrowie Jest Smaczne". Jego deser podbił serca dzieciaków. Dziś próbujemy pokazać Wam że święta mogą być dietetyczne, smaczne i zdrowe. Święta na diecie nie muszą się kojarzyć z rezygnacją z wszystkich przyjemności.
ŚWIĄTECZNE MUFINKI
Składniki:
4 jajka
150g cukru brązowego
100g mąki pełnoziarnistej
100g mąki pszennej
40g przyprawy do piernika
20g kakao
120g bakalii(rodzynki, śliwka suszona, morela
suszona,żurawina)
50g oleju
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić je na sztywno. Dodać cukier,
żółtka oraz olej. Mąkę zmieszać z przyprawą i kakao. Wymieszaną mąkę dodawać do masy jajecznej
małymi porcjami. Papierowe papilotki
napełnić do 2/3 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st . przez 15-20 min. Z
porcji ok 15 szt.
SEZAMOWO-MIGDAŁOWE CHMURKI
Składniki :
2 białka
2 łyżki brązowego
cukru
3 łyżki płatków
owsianych górskich
5 łyżek sezamu
2 łyżki płatków
migdałów
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Uprażyć sezam. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i
miksując dodać sezam, płatki owsiane i na koniec oliwę. Blachę wyłożyć papierem
do pieczenia. Następnie nakładać łyżką płaskie porcje, wyrównać
powierzchnię łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170 st .) na około 12-15
minut. Ciasteczka lekko przestudź i jeszcze ciepłe zdejmij z blachy.
CZEKOLADOWE CIASTECZKA
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
200g miękkiego masła 82%
4 łyżki cukru brązowego
2 jajka
po 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego i cynamonu
150g poszatkowanej gorzkiej czekolady
Sezam, orzechy, słonecznik do posypania
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z sodą i solą. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, ucierać mikserem, aż składniki się połączą. Dodać aromat i cynamon, wymieszać. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać poszatkowaną czekoladę gorzka (70% kakao), wymieszać. Z ciasta formować w rękach kulki lub włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać dowolne kształty i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy sezamem i orzechami. Zachować odstęp między ciastkami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury180 st . przez 15-20 minut.
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
200g miękkiego masła 82%
4 łyżki cukru brązowego
2 jajka
po 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego i cynamonu
150g poszatkowanej gorzkiej czekolady
Sezam, orzechy, słonecznik do posypania
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z sodą i solą. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, ucierać mikserem, aż składniki się połączą. Dodać aromat i cynamon, wymieszać. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać poszatkowaną czekoladę gorzka (70% kakao), wymieszać. Z ciasta formować w rękach kulki lub włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać dowolne kształty i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy sezamem i orzechami. Zachować odstęp między ciastkami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury
CIASTECZKA OWSIANE
Składniki:
3 banany (po
zmiksowaniu 350 ml)
1 jajko
3 łyżki oleju
2 łyżki miodu
1 szklanka płatków
owsianych błyskawicznych
1 szklanka płatków
owsianych górskich
1/2 szklanki mielonych
migdałów
4 łyżki pestek
słonecznika
3 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki jagód goi
1/3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Banany zmiksować.
Dodać miód i jajko. Uprażyć słonecznik i sezam. Wszystkie suche
składniki wymieszać w misce, dodać przygotowane mokre składniki i razem
dokładnie wymieszać. Mokrymi rękoma
formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszcz łyżką. Wstaw do piekarnika
nagrzanego do 180 st .
na 25-30 minut.
PIECZONE JABŁKO PACHNĄCE ŚWIĘTAMI
Składniki:
2 jabłka
25g śliwek suszonych
25g moreli suszonych
25g rodzynek
25g żurawiny
100 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
2 goździki
¼ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Sok zagotować z przyprawami, dodać pokrojone suszone owoce. Jabłka
podzielić na pół, wydrążyć miąższ. Połówki jabłek wypełnić farszem. Wstawić do
nagrzanego piekarnika (200st.) na 20 min. Doskonały deser do wigilijnej kolacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz