Zupy

Zupa liść z rzodkiewki, czyli jak wykorzystać "odpadki"


Ostatnio na niedzielny obiad mieli przyjechać teściowie. Postanowiłam zatem zamiast standardowego rosołu ugotować coś innego. Coś oryginalnego, ale zarazem zdrowego i lekkiego.
Tak właśnie wyszukałam w internecie interesujący przepis na zupę z rzodkiewki, który postanowiłam wypróbować.



   Dodatkowo taka zupa jest idealna bez względu na okazję (zarówno gdy mamy gości jak i na co dzień) i nic się nie marnuję. Wykorzystujemy liście z rzodkiewki, które nierzadko lądują w koszu oraz wierzchnie liście sałaty.

Ma bardzo orzeźwiający smak, ze względu na lekko ostrawy posmak rzodkiewki.



SKŁADNIKI: 

  • 2 pęczko rzodkiewek z liśćmi
  • główka sałaty masłowej
  • ok 1,5 litra bulionu jarzynowego
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól do smaku
  W oryginalnym przepisie była jeszcze oczywiście śmietana. Śmiało można ją zamienić na gęsty jogurt lub nawet podać tzw. zupę czystą





SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:




  Do lekko gotującego się bulionu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, umyte liście rzodkiewki oraz umyte liście sałaty. Trzymamy na małym ogniu 20 min. Następnie blędujemy.

  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy czosnek. Ja dodałam wyciśnięte 4 ząbki, ale potem zupa okazała się zbyt czosnkowa, więc tutaj zmniejszyłam już ilość do 2.
Do smaku można dodać również ulubione zioła. Ja dodałam zieloną czubrice (mieszanka łagodnych ziół). W tym miejscu możemy również zagęścić zupę 2 łyżkami jogurtu.
  Zupę podajemy z rzodkiewką pokrojoną w kostkę i lekko przyrumienioną na patelni. Równie dobrze smakuję także np. z grzankami z pełnoziarnistego chleba.

 A Wy znacie jakieś przepisy na wykorzystanie produktów normalnie uznawanych za odpadki?

_________________________________________________________________________________
Idealny obiad na świąteczny dzień, kiedy możemy spać do południa. Zupka szybka i lubiana przez wszystkie dzieciaki a jej dodatkowy atut to samo zdrowie.

Krem smaki lata

Składniki:

1/2 kg pomidorów
3 papryki
4 ząbki czosnku w łupinkach
1/2 l bulionu warzywnego
1 cebula
sól, pieprz
oliwa


Przygotowanie:

Paprykę oczyścić z pesteczek podzielić na pół i przełożyć do naczynia żaroodpornego piec w piekarniku w temp 180 st do pojawienia się brązowej skórki. Po upieczeniu odstawić paprykę do ostygnięcia i zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. 
Pomidory sparzyć wrzątkiem zdjąć z nich skórę, pokroić w kostkę. 
Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodać paprykę, pomidory oraz czosnek. Dolać bulion warzywny. Przykryć zupę i gotować 20 minut. Poprawić solą, pieprzem oraz szczypta oregano. Następnie zupę zblendować na krem i ponownie zagotować.
Podawać z grzankami z bułki grahamki podsmażonymi na łyżeczce oliwy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz