Śniadania


Pasta z Awokado

Propozycja na zdrowe smaczne śniadanie. Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim duża zawartość potasu reguluje ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na układ nerwowy. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy ma działanie przeciwnowotworowe. Jest dobrym źródłem kwasu foliowego, warzywo polecane kobieta w ciąży. Duża zawartość zdrowego tłuszczu powoduje, że jest to warzywo bardzo kaloryczne ale świetnie się nadaje do past oraz do smarowania pieczywa jako alternatywa masła.

Kanapki z pasta z awokado
Pasta z awokado
SKŁADNIKI:
1 miękkie awokado
1 ząbek czosnku
3 łyżki chudego serka homogenizowanego

Awokado dokładnie rozgnieć widelcem i wymieszaj z serkiem. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.



Chlebek bananowy

Można wymyślić przepis doskonały zarówna na śniadanie jak i na przekąskę do popołudniowej sobotniej kawy. Oczywiście. Chlebek bananowy świetna alternatywna na śniadanie z konfiturą dla tych małych i dużych dzieci. Banan jest bogaty w białko, zawiera tryptofan który  podnosi poziom serotoniny czyli hormonu szczęścia co skutkuje pozytywną energią na cały dzień. Dwa banany zapewnią ci dawkę energii wystarczającą do tego, żeby przepracować 2,5 godziny. Energia dostarczana przez banany napędza organizm na dłużej, niż kofeina, czy słodka przekąska.
Kobiety w ciąży powinny jeść banany, ponieważ mają działanie wyciszające, uspokajające, łagodzą poranne nudności, regulują poziom cukru we krwi.


Chlebek bananowy
Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany
1/3 szklanki oleju rzepakowego
3 łyżki stewii
1 jajko
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki soli
1 ½ szklanki mąki orkiszowej

Przygotowanie:

Banany rozgnieść blenderem , wymieszać z olejem, jajem i stewią. Suche składniki-mąkę sodę i sól wymieszać dodać do reszty składników i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 55 min w temp. 180°.

Znów kanapki? – czyli pomysły na oryginalne śniadanie i lunch do pracy. Część 2

W drugiej odsłonie artykułów śniadaniowych zaprezentuję zdrowe i smaczne alternatywy dla wędlin i serków kanapkowych. Będą to: roladka z kurczaka pieczona w piekarniku, pasta z makreli i twarogu, oraz pasta z brokułów, fety i twarogu. Wykonanie zamieszczonych poniżej przepisów zajmie 15-20 minut.

Roladka z kurczaka:
Roladkę przygotowuje się błyskawicznie i jest to ciekawa alternatywa dla wędliny. Do zrobienia jednej roladki potrzeba jednego dużego fileta lub dwóch małych.
Filet z kurczaka należy przekroić wzdłuż na cienkie plastry i lekko rozbić, a następnie przyprawić solą, pieprzem i musztardą.  Plastry mięsa zwinąć, obwiązać sznurkiem i włożyć do rękawa do pieczenia. Piec 30-40 minut w temperaturze 180oC. Po wychłodzeniu mięso pokroić na plastry.

Znów kanapki? – czyli pomysły na oryginalne śniadanie i lunch

do pracy. 


Część 1

Każdy, kto budzi się rano do pracy staje przed dylematem. Co przygotować na śniadanie i lunch do pracy tak, aby było nie tylko smacznie, ale przede wszystkim szybko. Wydaje się, że najszybszą opcją są kanapki – z wędliną ewentualnie plasterkiem pomidora lub listkiem sałaty. I tak dzień po dniu przez  najbliższe 40 lat, aż do emerytury ;)

Myślę że takie menu każdemu może się znudzić, dlatego zapraszam na cykl artykułów poświęconych zdrowym i smacznym śniadaniom. Zostaną tu zamieszczone przepisy na szybkie sałatki i pasty do kanapek, które urozmaicą codzienną dietę.

Dzisiaj propozycja numer 1 – czyli placki z płatków owsianych

Jest to zdrowa alternatywa dla kanapek. Placki można przygotować w weekend w dużej ilości tak, aby starczyło na kilka dni. Można je podawać z dżemem, miodem, jogurtem lub zjeść bez niczego. W każdym wariancie są pyszne. U mnie na zdjęciu placuszki podane ze zdrową nutellą, kokosem i mandarynką.
Składniki na 4 placki (1 placek to 317 kcal):

·         - 1 szklanka płatków owsianych lub otrębów - u mnie w proporcji ¾ szklanki płatków i ¼ szklanki otręby owsiane (140g)
·         - 1 szklanka jogurtu naturalnego (250g)
·         - 2 łyżki mleka
·         - 2 łyżki rodzynek (30g)
·         - 2 łyżki wiórków kokosowych (20g)
·         - starte jabłko (100g)
·         - ½ szklanki mąki (100g)
·         - jajko
·         - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
1            Płatki owsiane i otręby wymieszać z mlekiem i jogurtem i pozostawić conajmniej na pół godziny, aż napęcznieją
2         Do napęczniałych płatków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy tak, aby powstała jednolita masa
3      Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Masę przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia tak, aby powstały cztery cienkie placuszki.
4      Piec 20-25 minut. Przewrócić placki na drugą stronę w trakcie pieczenia i uważać, aby się nie przypaliły

Zdrowa nutella

Składniki :
  • miękkie awokado
  • 2 banany
  • 2 łyżki kakao
  • łyżkę miodu lub syropu z agawy
 Wszystko miksuj blenderem do uzyskania gładkiej masy.
 Krem nadaje się  jako smarowidło na kanapki (zamiennik nutelli). 

Smacznego!

Co zyskujemy przygotowując takie śniadanie?



Płatki owsiane składają się przede wszystkim z węglowodanów złożonych – powoli podnoszą poziom cukru we krwi, a co za tym idzie dają uczucie sytości na długo i dodają energii. Co więcej płatki owsiane są cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin B1, B3 i b6, a także magnezu, wapnia, żelaza, cynku, selenu i przede wszystkim błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego.


Dietetyk, Martyna Gorczyńska


Pasta z makreli i twarogu:
·        1 makrela wędzona
·        200g twarogu chudego
·        2 łyżki jogurtu naturalnego
·        Opcjonalnie rzodkiewka lub szczypiorek (w moim przepisie dodałam 3 kulki rzodkiewki)

Makrelę należy dokładnie obrać z ości i zmielić przez maszynkę do mielenia razem z twarogiem. Rzodkiewkę utrzeć. Składniki połączyć, dodać jogurt, popieprzyć i wymieszać. Najlepiej smakuje na kanapce posypane rukolą lub kiełkami.

Pasta z brokuła, twarogu i fety:
·        1 brokuł
·        200g fety
·        200g twarogu chudego

Brokuła ugotować na parze (około 5-8 minut, tak aby był lekko twardawy). Fety i twaróg przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia. Ugotowany i wystudzony brokuł rozgnieść widelcem. Składniki wymieszać. Można dodać pieprzu, jednak nie trzeba solić, ponieważ feta jest słona.
Smacznego!

Co zyskujemy przygotowując takie śniadanie?

Wiele serów i serków do smarowania zawiera tylko kilka procent mleka. W zamian producenci często dodają utwardzony przemysłowo tłuszcz roślinny, zabarwiony sztucznymi barwnikami. W serkach kanapkowych można znaleźć również: mleko w proszku, lecytynę sojową, skrobię pszenną, regulator kwasowości lub azotan sodu. 
 ________________________________________________________________________


Jak przekonać dzieci do kaszy?

Kasza jaglana to królowa kasz. Jest produktem bezglutenowym. Ma właściwości przeciwwirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej
(2 porcje)

Składniki:

1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka miodu
1 banan
1 łyżeczka kakao

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy dokładnie opłukać w gorącej wodzie, następnie wlać ¾  szklanki wody i gotować pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości kaszy, przez ok. 15 minut.
Miękką kaszę zmiksować blenderem, dodać, obranego banana, miód oraz kakao. Zmiksować na idealnie gładki mus (ok. 1-2 minuty miksowania). Aby uzyskać aksamitną konsystencję trzeba długo i cierpliwie miksować. Przełożyć do ciekawych miseczek. Propozycja jest idealnym śniadaniem, może służyć jako pyszny deser. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz