Propozycja na obiad
Kasza z gulaszem drobiowym
Składniki:
30 g suchej kaszy gryczanej
100 g fileta z piersi indyka
pół małej cukinii
duży pomidor
5 małych pieczarek
łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
łyżka zielonej pietruszki,
30 g suchej kaszy gryczanej
100 g fileta z piersi indyka
pół małej cukinii
duży pomidor
5 małych pieczarek
łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
łyżka zielonej pietruszki,
¼ łyżeczki oregano
¼ łyżeczki papryka słodka
Szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Indyka pokrój na wąskie paseczki, posyp oregano, papryką dodaj ½ ząbka czosnku i obsmaż na patelni teflonowej na łyżeczce oleju. Dodaj kawałki warzyw, duś razem, dodaj zieleninę, dopraw pieprzem. Podawaj z kaszą gryczaną lub ryżem.
1 porcja produktu zbożowego
1 porcja mięsa
¼ porcji tłuszczu
Propozycja na śniadanie lub kolacje
Pasta z makreli
Składniki:
20g wędzonej makreli(1 ½ łyżki)
20g ogórka kiszonego(1/2 szt)
5g szczypiorku(łyżeczka)
5g musztardy najlepiej ostrej
Szczypta pieprzu
80g chleba grahama(2 kromki)
Przygotowanie:
Makrele rozdrobnić, dodać pokrojone ogórki kiszone i posiekany szczypiorek. Dodać musztardę, pieprz i wymieszać wszystkie składniki. Pastą posmarować pieczywo podawać z warzywami.
ZESTAWIENIE PORCJI:
2 porcje produktu zbożowego
1/8 mięsa (do wykorzystania w ciągu dnia mamy 25g wędliny lub ¼ jajka i 100g mięsa lub ryby na obiad)
¼ porcji tłuszczu(ryba tłusta traktujemy ją jak tłuszcz dodany)
Propozycja sałatki do pracy lub na kolacje
Sałatka z brokułami i kaszą gryczaną
Składniki:
30g kasza gryczana sucha
100g brokuła (1/4 szt)
45g kukurydza 3 łyżki
100g ogórki kiszone(2 małe)
1 jajko
50g Cebula (½ średniej) lub ½ pęczka szczypiorku
25g jogurt naturalny (duża łyżka)
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z wytycznymi z opakowania, następnie studzimy. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy do miękkości, następnie po przestudzeniu drobno kroimy. Do miski wrzucamy pokrojone jajka, pokrojone w kostkę ogórki kiszone, pokrojoną cebulę, brokuły, kukurydzę z puszki i kaszę gryczaną. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym i przyprawiamy do smaku.
ZESTAWIENIE:
1 porcja produktu zbożowego
½ porcji mięsa( do wykorzystania w ciągu dnia 50g wędliny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz