DESERY


Chlebek Bananowy

Można wymyślić przepis doskonały zarówna na śniadanie jak i na przekąskę do popołudniowej sobotniej kawy. Oczywiście. Chlebek bananowy świetna alternatywna na śniadanie z konfiturą dla tych małych i dużych dzieci. Banan jest bogaty w białko, zawiera tryptofan który  podnosi poziom serotoniny czyli hormonu szczęścia co skutkuje pozytywną energią na cały dzień. Dwa banany zapewnią ci dawkę energii wystarczającą do tego, żeby przepracować 2,5 godziny. Energia dostarczana przez banany napędza organizm na dłużej, niż kofeina, czy słodka przekąska.
Kobiety w ciąży powinny jeść banany, ponieważ mają działanie wyciszające, uspokajające, łagodzą poranne nudności, regulują poziom cukru we krwi.


Chlebek bananowy
Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany
1/3 szklanki oleju rzepakowego
3 łyżki stewii
1 jajko
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki soli
1 ½ szklanki mąki orkiszowej

Przygotowanie:

Banany rozgnieść blenderem , wymieszać z olejem, jajem i stewią. Suche składniki-mąkę sodę i sól wymieszać dodać do reszty składników i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 55 min w temp. 180°.



Szybkie mufinki czekoladowe

   Przepis jest prosty i nadzwyczaj szybki. Doskonały pomysł na niespodziankę dla kogoś bliskiego 
   gotowy w   30 min. Babeczki są doskonałym afrodyzjakiem bogata w magnez, po prostu pyszna.  
  Magnez stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek, działa 
   na hormon szczęścia, daje uczucie odprężenia.

   Szybkie mufinki super czekoladowe

    Składniki:
   szklanka mąki pszennej
   szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
   pół szklanki cukru
   3  płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
   2 łyżki kakao
   tabliczka  czekolady gorzkiej 80% kakao  pokrojonej w kosteczkę pół na pół cm
   pół szklanki oleju
   1 jajko
   1 ½  szklanki mleka
   ½ łyżeczki cynamonu


Przygotowanie
Włączyć piekarnik na 180 st. C z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu.
W misce wymieszać pierwsze pięć składników (suche), w drugiej wymieszać kolejne cztery (mokre). Nie trzeba nawet używać miksera, najlepiej do mokrych składników użyć prostej trzepaczki, a suche wymieszać  łyżką. 
Następnie połączyć mokre składniki  z suchymi.
Do papierowych foremek (tzw. papilotek) nakładać masę do ok. 2/3 ich wysokości.
Piec ok. 17-20 min (sprawdzić po ok. 15 min wykałaczką - jeśli po wbiciu w babeczki pozostaje sucha, to za 2 min wyłączyć piekarnik). Ciasteczka są małe więc szybko się pieką.






Muffinki pełnoziarniste z malinami

Składniki :
Szklanka maślanki
½ szklanki cukru
2 jajka
½ szklanki oleju
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
Szklanka malin
Przygotowanie:
Cukier i jajka ubić mikserem na puszystą masę, dodać maślankę i olej. Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do masy jajecznej mieszaninę mąki.
Ciasto wlewamy do ½ wysokości foremek na mufinki układamy owoce. Pieczemy 20 min w temperaturze 180 st C
1 porcja zawiera tylko 100 kcal doskonała alternatywa na drugie śniadanie do pracy lub szkoły




Galaretka marchewkowa

Składniki:
500 ml świeżo wyciskanego soku z marchewki
Szczypta cynamonu
2 łyżki żelatyny
100 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
1 łyżka syropu z agawy
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody dodać sok z odrobiną cynamonu i syrop. Wlać do pucharków odstawić do lodówki do wystygnięcia. Mleko ubić jak bitą śmietanę. Podać z galaretką




Puszysty sernik

Coś słodkiego po lekkim niedzielnym obiedzie. Wygląda jak  tradycyjny sernik smakuje lepiej, dodatkowo jest zdecydowanie zdrowszy i ma  mniej kalorii.

Kawałek tradycyjnego sernika 450 kcal
Zdrowsza wersja 185 kcal 

Puszysty sernik

Składniki:
1kg białego sera chudego
1/3 szklanki oliwy
1 szkl mleka 0,5%
¾ szkl cukru
4 jajka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
½  łyżeczki proszku do pieczenia
Laska wanilii lub zapach waniliowy
Cytryna

Wykonanie:


Ser zmielić 2 razy, dodać cukier, żółtka oraz budyń. Całość zmiksować. Stopniowo wlewać mleko i oliwę. Do całość dodać zapach waniliowy, skórę otartą z cytryny,  proszek do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Całość wlać na blachę. Piec w 160 st C przez godzinę.





Jak przekonać dzieci do kaszy?

Kasza jaglana to królowa kasz. Jest produktem bezglutenowym. Ma właściwości przeciwwirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej
(2 porcje)

Składniki:

1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka miodu
1 banan
1 łyżeczka kakao

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy dokładnie opłukać w gorącej wodzie, następnie wlać ¾  szklanki wody i gotować pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości kaszy, przez ok. 15 minut.
Miękką kaszę zmiksować blenderem, dodać, obranego banana, miód oraz kakao. Zmiksować na idealnie gładki mus (ok. 1-2 minuty miksowania). Aby uzyskać aksamitną konsystencję trzeba długo i cierpliwie miksować. Przełożyć do ciekawych miseczek. Propozycja jest idealnym śniadaniem, może służyć jako pyszny deser. 

 _____________________________________________________________________


Jeśli sądzicie, że burak to warzywo które nadaje się tylko do obiadu nic bardziej mylnego. To doskonałe słodkie warzywo, które cudownie łączy się z deserami.

Burak  ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił. Jest to warzywo, które hamuje apetyt na słodycze, ma dużo błonnika więc będzie wspomagać odchudzanie oraz pomaga redukować tkankę tłuszczową.

Pyszne ciasto czekoladowe inaczej

Składniki

300 g ugotowanych i obranych buraków
200 ml oleju kokosowego lub rzepakowego
5 jajek średniej wielkości
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
10 łyżek kakao
1 szklanka  brązowego cukru lub 5 łyżek stewii
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Skórka pomarańczowa otarta z jednej pomarańczy

Sposób wykonania
Buraki pokroić, dodać olej i zmiksować dokładnie blenderem. Dodawać całe jajka i kontynuować miksowanie.
W drugiej misce umieścić suche składniki:  mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cynamon i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Dodać zmiksowaną masę buraczaną, i skórkę pomarańczową. Wymieszać szpatułką do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem lub użyć formy silikonowej która nie wymaga smarowania. Wygładzić i piec ok. 75 minut w temperaturze 150 st z termoobiegiem lub 175 st. C w piecu z funkcją góra/dół ( ciasto jest wilgotne w środku po upieczeniu wiec test patyczka się nie sprawdzi). Po ok. 1 godzinie przykryć folią aluminiową, żeby uniknąć przypalenia.
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, studzić.  Po ok. 30 minutach wyjąć ostrożnie z formy i odstawić do całkowitego ostudzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz