Dania bezmięsne

     Placki z cukinii

     Składniki 

            500 g cukinii
           2  jajka
           3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
           ząbek czosnku
          sól i pieprz do smaku
          olej rzepakowy do smażenia
          Sos miętowy
          100 g jogurtu naturalnego greckiego light
           2 łyżki posiekanej mięty         
          sól i pieprz do smaku

Startą cukinię oprószyć solą i odstawić na 20 minut, aby puściła sok. Następnie bardzo dobrze odcisnąć. Do odciśniętej cukinii dodać rozgnieciony czosnek, jajko, mąkę i pieprz. Wymieszać wszystko na jednolita masę.
W oddzielnej miseczce wymieszać jogurt z miętą . Doprawić solą, pieprzem.
Na patelni rozgrzać  olej, łyżką nakładać placki i smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.  Podawać z sosem miętowym .



Kolejna odsłona szaleństwa z cukinii. Prosty smaczny i pożywny obiad

LETNIE  LECZO

Składniki:

1 mała cukinia
¼ papryki czerwonej
¼ papryki zielonej
¼ papryki żółtej
1 cebula
2 średnie pomidory bez skóry lub ½ puszki pomidorów
1 łyżka oleju rzepakowego
70 g piersi z kurczaka
½ pęczka zielonej pietruszki
Sól, pieprz, papryka słodka, oregano

Sposób przyrządzenia:

Mięso pokroić w kostkę posypać ½ łyżeczki papryki słodkiej, ½ łyżeczki oregano odstawić na 15 min. Na łyżce oleju podsmażyć mięso. Dodać pokrojoną w kostkę, cebulę, papryki, cukinie. Przyprawić solą, pieprzem dodać pomidory . Dusić do miękkości. Zieloną pietruszkę drobną posiekać dodać pod koniec duszenia. Podawać z kromką razowego pieczywa.




Czy obiady na słodko mogą być zdrowe i smaczne?  Tym przepisem pokazujemy, że smak i zdrowie mogą iść w parze.

Placuszki z jabłkami

SKŁADNIKI:

kubek kefiru 400g
½  szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki pełnoziarnistej
2 jajka
1 op. cukru waniliowego 16g
1/4 łyżeczka soli
¼ łyżeczki cynamonu
2 duże jabłka
do smażenia: olej rzepakowy  lub bardzo zdrowy olej kokosowy

PRZYGOTOWANIE:

 Jabłka umyć, cieniutko obrać, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Kefir roztrzepać z jajkami i solą, dodać cukier waniliowy, cynamon i  mąkę, utrzeć aby nie było grudek - ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodać starte na cienkie plasterki  jabłka, wymieszać dokładnie aby wszystkie plasterki pokryły się ciastem, wymieszać i od razu przystąpić do smażenia. Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju, nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć na złotobrązowo z obu stron, zdejmować na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Z podanej ilości składników usmażyłam 30 dość dużych placków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz