Dania mięsne

Kotlet w chrupiącej panierce z płatków owsianych


Kotlety panierowane to istne gąbki wchłaniające tłuszcz z patelni. Pokaże że takie mięso może być chrupiące, smaczne i nie ociekające tłuszczem.
  
Tradycyjna panierka wchłania tłuszcz, nie zawiera witamin oraz składników mineralnych. Można ją zastąpić płatkami owsianymi. Tego rodzaju panierka zawiera m.in. witaminę B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu. Błonnik pęcznieje w żołądku i daję szybsze uczucie sytości oraz działa jak miotełka , która czyści nasz organizm z nadmiaru cholesterolu.
Pieczenie kotleta w piekarniku zmniejsza kaloryczność aż o 1/3.
Tradycyjny kotlet panierowany z piersi kurczaka to ok. 230 kcal w 100 g. Moja wersja kotleta w płatkach to 150 kcal w 100 g.

Kotlet w chrupiącej panierce z płatków owsianych.

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 szklanka płatków owsianych 
łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczka czosnku granulowanego
białko z 1 jajka 
sól
pieprz



Piersi nacieramy solą i pieprzem. Na talerz wysypujemy płatki mieszamy z oregano i czosnkiem .

Filety panierujemy w białku  następnie w płatkach owsianych.

Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej odrobiną oleju blaszce do pieczenia . 

Każdą pierś posmaruj delikatnie olejem polecam wykorzystać do tej czynności pędzel silikonowy.

Pieczemy 5 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz