środa, 30 maja 2018

Pyszne ciasto owsiane z truskawkami ;)




Sezon na truskawki rozpoczęty. Truskawki mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, a dodatkowo mają niewiele kalorii. Polecane są reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze.
O właściwościach płatków owsianych już pisałam w starszych postach lecz warto wspomnieć, że dzięki rozpuszczalnej frakcji błonnika daję uczucie sytości, obniża cholesterol wpływa pozytywnie na poziom glukozy we krwi.

 
Składniki
1 ½ szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
3/4  szklanki erytrolu
1 szklanka maślanki
½ szklanki oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kg truskawek

Przygotowanie:
Truskawki umyć oczyścić pokroić na mniejsze kawałki. Płatki zmiksować w Benderze na mąkę dodać mąkę pszenna z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z erytrolem na gładką masę, wlewamy olej i cały czas miksując wlewamy powoli maślankę, dodajemy po łyżce mieszanki mąk z proszkiem do pieczenia. Przelewamy ciasto do formy silikonowej lub formy tradycyjnej wysmarowanej olejem. Na wierzch ciasta kładziemy pokrojone truskawki. Ciasto pieczemy przez 45 min w  temp 180 st c.

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Zdrowie jest smaczne Sylwia Kościelny , Blogger