Sezon na truskawki rozpoczęty. Truskawki mają
liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, a dodatkowo mają niewiele
kalorii. Polecane są reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek
– są bowiem moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają
poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze.
O właściwościach płatków owsianych
już pisałam w starszych postach lecz warto wspomnieć, że dzięki rozpuszczalnej
frakcji błonnika daję uczucie sytości, obniża cholesterol wpływa pozytywnie na
poziom glukozy we krwi.
Składniki
1 ½ szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki erytrolu
1 szklanka maślanki
½ szklanki oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kg truskawek
Przygotowanie:
Truskawki umyć oczyścić pokroić na mniejsze kawałki. Płatki
zmiksować w Benderze na mąkę dodać mąkę pszenna z proszkiem do pieczenia. Jajka
utrzeć z erytrolem na gładką masę, wlewamy olej i cały czas miksując wlewamy
powoli maślankę, dodajemy po łyżce mieszanki mąk z proszkiem do pieczenia.
Przelewamy ciasto do formy silikonowej lub formy tradycyjnej wysmarowanej
olejem. Na wierzch ciasta kładziemy pokrojone truskawki. Ciasto pieczemy przez 45
min w temp 180 st c.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz