niedziela, 23 czerwca 2019

ARBUZOWA Lemoniada





Zbliżają się ‘’ Afrykańskie upały” . W czasie upałów nie trudno o odwodnienie. Najbardziej narażone są dzieci, osoby starsze. Musimy pić co najmniej 1,5 litra wody. W czasie dużych upałów warto sięgnąć po wody wysokozmineralizowane o ogólnej mineralizacji od 1500 do 4000 mg składników mineralnych na litr.(Muszyna, Staropolanka, Ciechan).

Na takie upały najlepiej nada się zimna lemoniada. Moje dwie małe testerki (4 i 7 lat) stwierdziły, że jest lepsza od wody smakowej a to najlepsza rekomendacja.

Arbuz zawiera dużo wody (92%) i niewielkie ilości witamin i składników mineralnych, jest jednak bogaty w przeciwutleniacze, takie jak likopenbeta-karotenluteina, zeaksantyna i kryptoksantyna, które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.

Arbuzowa lemoniada

Składniki:

1 kg arbuza
2 cytryny
1 litr wody gazowanej lub niegazowanej
mięta

Przygotowanie:

Arbuza obrać ze skóry wrzucić do blendera dodać sok z dwóch cytryn zmiksować. Po zmiksowaniu masę przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek oraz nadmiaru miąższu. Dodać wodę (u mnie gazowana),  listki mięty oraz kostki lodu. Najlepiej smakuje jak jest schłodzona w lodówce.

SMACZNEGO ;)

1 komentarz:

  1. Zgadzam się, dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Co jednak nie znaczy, że nie powinniśmy się badać. Ja regularnie chodzę na wizyty do https://cmp.med.pl/cmp-marianska-2/ dzięki czemu, świetnie się czuję.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Zdrowie jest smaczne Sylwia Kościelny , Blogger