Zupa krem - smaki lata :)



Idealny obiad na świąteczny dzień, kiedy możemy spać do południa. Zupka szybka i lubiana przez wszystkie dzieciaki a jej dodatkowy atut to samo zdrowie.

Składniki:

1/2 kg pomidorów
3 papryki
4 ząbki czosnku w łupinkach
1/2 l bulionu warzywnego
1 cebula
sól, pieprz
oliwa


Przygotowanie:

Paprykę oczyścić z pesteczek podzielić na pół i przełożyć do naczynia żaroodpornego piec w piekarniku w temp 180 st do pojawienia się brązowej skórki. Po upieczeniu odstawić paprykę do ostygnięcia i zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. 
Pomidory sparzyć wrzątkiem zdjąć z nich skórę, pokroić w kostkę. 
Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodać paprykę, pomidory oraz czosnek. Dolać bulion warzywny. Przykryć zupę i gotować 20 minut. Poprawić solą, pieprzem oraz szczypta oregano. Następnie zupę zblendować na krem i ponownie zagotować.
Podawać z grzankami z bułki grahamki podsmażonymi na łyżeczce oliwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Zdrowie jest smaczne Sylwia Kościelny , Blogger