Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej





Kasza jaglana to królowa kasz. Jest produktem bezglutenowym. Ma właściwości przeciwwirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

Składniki:

1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka miodu
1 banan
1 łyżeczka kakao

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy dokładnie opłukać w gorącej wodzie, następnie wlać ¾ szklanki wody i gotować pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości kaszy, przez ok. 15 minut.
Miękką kaszę zmiksować blenderem, dodać, obranego banana, miód oraz kakao. Zmiksować na idealnie gładki mus (ok. 1-2 minuty miksowania). Aby uzyskać aksamitną konsystencję trzeba długo i cierpliwie miksować. Przełożyć do ciekawych miseczek. Propozycja jest idealnym śniadaniem, może służyć jako pyszny deser. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Zdrowie jest smaczne Sylwia Kościelny , Blogger