Składniki
500 g cukinii
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Sos miętowy
100 g jogurtu naturalnego greckiego light
2 łyżki posiekanej mięty
sól i pieprz do smaku
Startą cukinię oprószyć solą i odstawić na 20 minut, aby puściła sok. Następnie bardzo dobrze odcisnąć. Do odciśniętej cukinii dodać rozgnieciony czosnek, jajko, mąkę i pieprz. Wymieszać wszystko na jednolita masę.
W oddzielnej miseczce wymieszać jogurt z miętą . Doprawić solą, pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placki i smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawać z sosem miętowym .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz