Placki z płatków owsianych



Jest to zdrowa alternatywa dla kanapek. Placki można przygotować w weekend w dużej ilości tak, aby starczyło na kilka dni. Można je podawać z dżemem, miodem, jogurtem lub zjeść bez niczego. W każdym wariancie są pyszne. U mnie na zdjęciu placuszki podane ze zdrową nutellą, kokosem i mandarynką.
Składniki na 4 placki (1 placek to 317 kcal):

·         - 1 szklanka płatków owsianych lub otrębów - u mnie w proporcji ¾ szklanki                    płatków i ¼ szklanki otręby owsiane (140g)
·         - 1 szklanka jogurtu naturalnego (250g)
·         - 2 łyżki mleka
·         - 2 łyżki rodzynek (30g)
·         - 2 łyżki wiórków kokosowych (20g)
·         - starte jabłko (100g)
·         - ½ szklanki mąki (100g)
·         - jajko
·         - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
Płatki owsiane i otręby wymieszać z mlekiem i jogurtem i pozostawić conajmniej na pół godziny, aż napęcznieją.
Do napęczniałych płatków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy tak, aby powstała jednolita masa.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.C Masę przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia tak, aby powstały cztery cienkie placuszki.
Piec 20-25 minut. Przewrócić placki na drugą stronę w trakcie pieczenia i uważać, aby się nie przypaliły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Zdrowie jest smaczne Sylwia Kościelny , Blogger