Składniki:
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
pół szklanki cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
tabliczka czekolady gorzkiej 80% kakao pokrojonej w kosteczkę pół na pół cm
pół szklanki oleju
1 jajko
1 ½ szklanki mleka
½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Włączyć piekarnik na 180 st. C z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu.
W misce wymieszać pierwsze pięć składników (suche), w drugiej wymieszać kolejne cztery (mokre). Nie trzeba nawet używać miksera, najlepiej do mokrych składników użyć prostej trzepaczki, a suche wymieszać łyżką.
Następnie połączyć mokre składniki z suchymi.
Następnie połączyć mokre składniki z suchymi.
Do papierowych foremek (tzw. papilotek) nakładać masę do ok. 2/3 ich wysokości.
Piec ok. 17-20 min (sprawdzić po ok. 15 min wykałaczką - jeśli po wbiciu w babeczki pozostaje sucha, to za 2 min wyłączyć piekarnik). Ciasteczka są małe więc szybko się pieką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz