Znów kanapki? – czyli pomysły na
oryginalne śniadanie i lunch do pracy. Część 2
W drugiej odsłonie artykułów
śniadaniowych zaprezentuję zdrowe i smaczne alternatywy dla wędlin i serków
kanapkowych. Będą to: roladka z kurczaka pieczona w piekarniku, pasta z makreli
i twarogu, oraz pasta z brokułów, fety i twarogu. Wykonanie zamieszczonych
poniżej przepisów zajmie 15-20 minut.
Roladka z kurczaka:
Roladkę przygotowuje się błyskawicznie
i jest to ciekawa alternatywa dla wędliny. Do zrobienia jednej roladki potrzeba
jednego dużego fileta lub dwóch małych.
Filet z kurczaka należy przekroić
wzdłuż na cienkie plastry i lekko rozbić, a następnie przyprawić solą, pieprzem
i musztardą. Plastry mięsa zwinąć,
obwiązać sznurkiem i włożyć do rękawa do pieczenia. Piec 30-40 minut w
temperaturze 180oC. Po wychłodzeniu mięso pokroić na plastry.
Pasta z makreli i twarogu:
·
1 makrela
wędzona
·
200g
twarogu chudego
·
2 łyżki
jogurtu naturalnego
·
Opcjonalnie
rzodkiewka lub szczypiorek (w moim przepisie dodałam 3 kulki rzodkiewki)
Makrelę należy dokładnie obrać z ości i
zmielić przez maszynkę do mielenia razem z twarogiem. Rzodkiewkę utrzeć.
Składniki połączyć, dodać jogurt, popieprzyć i wymieszać. Najlepiej smakuje na
kanapce posypane rukolą lub kiełkami.
Pasta z brokuła, twarogu i fety:
·
1 brokuł
·
200g fety
·
200g
twarogu chudego
Brokuła ugotować na parze (około 5-8
minut, tak aby był lekko twardawy). Fety i twaróg przecisnąć przez praskę lub
maszynkę do mielenia. Ugotowany i wystudzony brokuł rozgnieść widelcem.
Składniki wymieszać. Można dodać pieprzu, jednak nie trzeba solić, ponieważ
feta jest słona.
Smacznego!
Co zyskujemy przygotowując takie śniadanie?
Wiele serów i serków do smarowania
zawiera tylko kilka procent mleka. W zamian producenci często dodają utwardzony
przemysłowo tłuszcz roślinny, zabarwiony sztucznymi barwnikami. W serkach
kanapkowych można znaleźć również: mleko w proszku, lecytynę sojową, skrobię
pszenną, regulator kwasowości lub azotan sodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz