poniedziałek, 2 czerwca 2014

Znów kanapki? – czyli pomysły na oryginalne śniadanie i lunch do pracy. Część 2

W drugiej odsłonie artykułów śniadaniowych zaprezentuję zdrowe i smaczne alternatywy dla wędlin i serków kanapkowych. Będą to: roladka z kurczaka pieczona w piekarniku, pasta z makreli i twarogu, oraz pasta z brokułów, fety i twarogu. Wykonanie zamieszczonych poniżej przepisów zajmie 15-20 minut.

Roladka z kurczaka:
Roladkę przygotowuje się błyskawicznie i jest to ciekawa alternatywa dla wędliny. Do zrobienia jednej roladki potrzeba jednego dużego fileta lub dwóch małych.
Filet z kurczaka należy przekroić wzdłuż na cienkie plastry i lekko rozbić, a następnie przyprawić solą, pieprzem i musztardą.  Plastry mięsa zwinąć, obwiązać sznurkiem i włożyć do rękawa do pieczenia. Piec 30-40 minut w temperaturze 180oC. Po wychłodzeniu mięso pokroić na plastry.

Pasta z makreli i twarogu:
·        1 makrela wędzona
·        200g twarogu chudego
·        2 łyżki jogurtu naturalnego
·        Opcjonalnie rzodkiewka lub szczypiorek (w moim przepisie dodałam 3 kulki rzodkiewki)

Makrelę należy dokładnie obrać z ości i zmielić przez maszynkę do mielenia razem z twarogiem. Rzodkiewkę utrzeć. Składniki połączyć, dodać jogurt, popieprzyć i wymieszać. Najlepiej smakuje na kanapce posypane rukolą lub kiełkami.

Pasta z brokuła, twarogu i fety:
·        1 brokuł
·        200g fety
·        200g twarogu chudego

Brokuła ugotować na parze (około 5-8 minut, tak aby był lekko twardawy). Fety i twaróg przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia. Ugotowany i wystudzony brokuł rozgnieść widelcem. Składniki wymieszać. Można dodać pieprzu, jednak nie trzeba solić, ponieważ feta jest słona.
Smacznego!

Co zyskujemy przygotowując takie śniadanie?

Wiele serów i serków do smarowania zawiera tylko kilka procent mleka. W zamian producenci często dodają utwardzony przemysłowo tłuszcz roślinny, zabarwiony sztucznymi barwnikami. W serkach kanapkowych można znaleźć również: mleko w proszku, lecytynę sojową, skrobię pszenną, regulator kwasowości lub azotan sodu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Zdrowie jest smaczne Sylwia Kościelny , Blogger