poniedziałek, 30 czerwca 2014

Zupa liść z rzodkiewki, czyli jak wykorzystać "odpadki"

Ostatnio na niedzielny obiad mieli przyjechać teściowie. Postanowiłam zatem zamiast standardowego rosołu ugotować coś innego. Coś oryginalnego, ale zarazem zdrowego i lekkiego.
Tak właśnie wyszukałam w internecie interesujący przepis na zupę z rzodkiewki, który postanowiłam wypróbować.



   Dodatkowo taka zupa jest idealna bez względu na okazję (zarówno gdy mamy gości jak i na co dzień) i nic się nie marnuję. Wykorzystujemy liście z rzodkiewki, które nierzadko lądują w koszu oraz wierzchnie liście sałaty.
Ma bardzo orzeźwiający smak, ze względu na lekko ostrawy posmak rzodkiewki.



SKŁADNIKI: 
  • 2 pęczko rzodkiewek z liśćmi
  • główka sałaty masłowej
  • ok 1,5 litra bulionu jarzynowego
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól do smaku
  W oryginalnym przepisie była jeszcze oczywiście śmietana. Śmiało można ją zamienić na gęsty jogurt lub nawet podać tzw. zupę czystą




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:




  Do lekko gotującego się bulionu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, umyte liście rzodkiewki oraz umyte liście sałaty. Trzymamy na małym ogniu 20 min. Następnie blędujemy.
  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy czosnek. Ja dodałam wyciśnięte 4 ząbki, ale potem zupa okazała się zbyt czosnkowa, więc tutaj zmniejszyłam już ilość do 2.
Do smaku można dodać również ulubione zioła. Ja dodałam zieloną czubrice (mieszanka łagodnych ziół). W tym miejscu możemy również zagęścić zupę 2 łyżkami jogurtu.
  Zupę podajemy z rzodkiewką pokrojoną w kostkę i lekko przyrumienioną na patelni. Równie dobrze smakuję także np. z grzankami z pełnoziarnistego chleba.



   A Wy znacie jakieś przepisy na wykorzystanie produktów normalnie uznawanych za odpadki?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Zdrowie jest smaczne Sylwia Kościelny , Blogger