Jak przekonać dzieci do
kaszy?
Kasza jaglana to królowa kasz. Jest produktem bezglutenowym. Ma właściwości przeciwwirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych
(wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej
Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej
(2 porcje)
Składniki:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka miodu
1 banan
1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną
przed gotowaniem należy dokładnie opłukać w gorącej wodzie, następnie wlać ¾ szklanki wody i gotować pod przykryciem do
całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości kaszy, przez ok. 15 minut.
Miękką kaszę
zmiksować blenderem, dodać, obranego banana, miód oraz kakao. Zmiksować na
idealnie gładki mus (ok. 1-2 minuty miksowania). Aby uzyskać aksamitną
konsystencję trzeba długo i cierpliwie miksować. Przełożyć do ciekawych
miseczek. Propozycja jest idealnym śniadaniem, może służyć jako pyszny deser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz