Czy
obiady na słodko mogą być zdrowe i smaczne?
Tym przepisem pokazujemy, że smak i zdrowie mogą iść w parze.
Placuszki
z jabłkami
SKŁADNIKI:
kubek kefiru 400g
½ szklanka mąki
pszennej
½ szklanki mąki pełnoziarnistej
2 jajka
1 op. cukru waniliowego 16g
1/4 łyżeczka soli
¼ łyżeczki cynamonu
2 duże jabłka
do smażenia: olej rzepakowy lub bardzo zdrowy olej kokosowy
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka umyć,
cieniutko obrać, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Kefir
roztrzepać z jajkami i solą, dodać cukier waniliowy, cynamon i mąkę, utrzeć aby nie było grudek - ciasto ma
mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodać starte na cienkie plasterki jabłka, wymieszać dokładnie aby wszystkie
plasterki pokryły się ciastem, wymieszać i od razu przystąpić do smażenia. Na
rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju, nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć
na złotobrązowo z obu stron, zdejmować na ręcznik papierowy aby osączyć z
nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze
ciepłe. Z podanej ilości składników usmażyłam 30 dość dużych placków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz