sobota, 30 stycznia 2016

Ciasto czekoladowo-buraczkowe

Jeśli sądzicie, że burak to warzywo które nadaje się tylko do obiadu nic bardziej mylnego. To doskonałe słodkie warzywo, które cudownie łączy się z deserami.

Burak  ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił. Jest to warzywo, które hamuje apetyt na słodycze, ma dużo błonnika więc będzie wspomagać odchudzanie oraz pomaga redukować tkankę tłuszczową.

Pyszne ciasto czekoladowe inaczej

Składniki

300 g ugotowanych i obranych buraków
200 ml oleju kokosowego lub rzepakowego
5 jajek średniej wielkości
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
10 łyżek kakao
1 szklanka  brązowego cukru lub 5 łyżek stewii
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Skórka pomarańczowa otarta z jednej pomarańczy

Sposób wykonania
Buraki pokroić, dodać olej i zmiksować dokładnie blenderem. Dodawać całe jajka i kontynuować miksowanie.
W drugiej misce umieścić suche składniki:  mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cynamon i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Dodać zmiksowaną masę buraczaną, i skórkę pomarańczową. Wymieszać szpatułką do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem lub użyć formy silikonowej która nie wymaga smarowania. Wygładzić i piec ok. 75 minut w temperaturze 150 st z termoobiegiem lub 175 st. C w piecu z funkcją góra/dół ( ciasto jest wilgotne w środku po upieczeniu wiec test patyczka się nie sprawdzi). Po ok. 1 godzinie przykryć folią aluminiową, żeby uniknąć przypalenia.
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, studzić.  Po ok. 30 minutach wyjąć ostrożnie z formy i odstawić do całkowitego ostudzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz