Jeśli sądzicie, że burak to
warzywo które nadaje się tylko do obiadu nic bardziej mylnego. To doskonałe słodkie
warzywo, które cudownie łączy się z deserami.
Burak ma lecznicze
właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym
barwnikom, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność,
wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi
zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i
doda sił. Jest to warzywo, które hamuje apetyt na słodycze, ma dużo
błonnika więc będzie wspomagać odchudzanie oraz pomaga redukować tkankę
tłuszczową.
Pyszne ciasto czekoladowe inaczej
Pyszne ciasto czekoladowe inaczej
Składniki
200 ml oleju kokosowego lub rzepakowego
5 jajek średniej wielkości
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka brązowego cukru lub 5 łyżek stewii
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Skórka pomarańczowa otarta z jednej pomarańczy
Sposób wykonania
Buraki pokroić, dodać olej i
zmiksować dokładnie blenderem. Dodawać całe jajka i kontynuować miksowanie.
W drugiej misce umieścić suche
składniki: mąkę, proszek do pieczenia,
kakao, cukier, cynamon i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Dodać zmiksowaną
masę buraczaną, i skórkę pomarańczową. Wymieszać szpatułką do połączenia
składników.
Ciasto przełożyć do formy
wysmarowanej olejem lub użyć formy silikonowej która nie wymaga smarowania. Wygładzić
i piec ok. 75 minut w temperaturze 150 st z termoobiegiem lub 175 st . C w piecu z funkcją
góra/dół ( ciasto jest wilgotne w środku po upieczeniu wiec test patyczka się nie
sprawdzi). Po ok. 1 godzinie przykryć folią aluminiową, żeby uniknąć
przypalenia.
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika,
studzić. Po ok. 30 minutach wyjąć
ostrożnie z formy i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz