niedziela, 28 stycznia 2018

DOMOWA NUTELLA Z DAKTYLI NA BANANOWYM CHLEBKU



Pyszna nutella zdrowa dla dzieci i chlebek bananowy

Przedstawiam zdrową wersje kremu czekoladowego, która jest bogata w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. Dzięki daktylom krem jest słodki i smaczny bez konieczności dodawania do niego cukru!! U mnie  sprawdza się znakomicie, córki go uwielbiają a to chyba najlepsza rekomendacja ;)) W zestawieniu z pysznym chlebkiem bananowym może Wam osłodzić zbliżające się Walentynki 💕💕💕.
Nutella z daktyli

Składniki:

– 100g daktyli suszonych
– ¾ szklanki mleka
– 3 łyżki kakao bez cukru (decomoreno)



Przygotowanie:

Daktyle zalewamy mlekiem, gotujemy do uzyskania jednolitej masy następnie ciągle mieszając dodajemy kakao. Na końcu możemy całość zblendować. Miksujemy na najwyższych obrotach do czasu otrzymania jednolitej konsystencji kremu. Nie trzeba go dosładzać, gdyż daktyle same w sobie są bardzo słodkie. Jemy łyżeczką, na kanapce, z plackami, na cieście, w naleśniku. Po przyrządzeniu trzymamy w lodówce. 

Chlebek bananowy

Składniki:

3 bardzo dojrzałe banany
1/3 szklanki oleju rzepakowego
3 łyżki ksylitolu 
1 jajko
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki soli
1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej  

Przygotowanie:
Banany rozgnieść blenderem , wymieszać z olejem, jajem i ksylitolem. Suche składniki-mąkę sodę i sól wymieszać dodać do reszty składników i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 55 min w temp. 180°.

2 komentarze:

  1. Jak długo można przechowywać krem po sporządzeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, krem możemy przechowywać max 7 dni w lodówce. U mnie zazwyczaj znika po 3 dniach.

      Usuń

Copyright © 2016 Zdrowie jest smaczne Sylwia Kościelny , Blogger