Dziś przedstawiam ciasto idealne dla
osób chorych na cukrzycę.
Fasola czerwona ma
niski indeks glikemiczny, jest bogata w witamy z grupy B, wśród nich
szczególnie w witamine B1, która działa
przeciwdepresyjnie i dobrze wpływa na pamięć. Poza tym zawiera żelazo, kwas
foliowy, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Ciasto jest bezglutenowe.
Dzięki zawartości błonnika daje uczucie sytości i wpływa na obniżenie poziomu
cholesterolu we krwi.
Składniki:
– 2 puszki czerwonej fasoli (580g po odsączeniu, suchej fasoli 200g)
– 4 jajka
– 2 banany
– 3 łyżki prawdziwego kakao
– 3/4 szklanki ksylitolu
– 2 płaskie łyżeczki sody
– 3 łyżki oleju rzepakowego
Polewa:
– gorzka czekolada 70% kakao
– 1/4 szklanki mleka
– gorzka czekolada 70% kakao
– 1/4 szklanki mleka
Przygotowanie:
Suchą fasolę wcześniej namoczyć co najmniej na 6h , gotować do miękkości. Fasolę odsączamy i przepłukujemy, dodajemy obranego banana, blendujemy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy ksylitol, miksujemy na puszystą masę. Dodajemy powoli masę fasolową ciągle miksując
następnie dodajemy olej i kakao. Całość miksujemy ok. 5 min, na końcu dodajemy
sodę. Ciasto przelać do wcześniej wysmarowanej blaszki. Piec w temp. 180 st C od 40 do 60 min. Po wystudzeniu ciasta polej go polewą.
SMACZNEGO ;))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz