Święta nigdy nie sprzyjają diecie, ale czy można w czasie
świat jeść zdrowo i smacznie?
Ja uważam że TAK i dlatego zaczynam świąteczny cykl przepisów gdzie pokaże tradycyjne potrawy w lżejszej wersji ale równie smacznej.
Składniki:
500g mięsa mielonego z udźca z indyka
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
Bułka grahamka
3 łyżki bułki tartej(ja robie sama suchą bułkę grahamkę
rozdrabniam w Benderze)
1 szklanka mleka 2%
1 łyżeczka musztardy ostrej u mnie Dijon
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki lubczyku
Sól, pieprz
Wykonanie:
Bułkę
namaczamy w letnim mleku i zostawiamy aż całkowicie namoknie. Odciskamy nadmiar
mleka z bułki i dodajemy do mielonego mięsa. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek
przeciskamy przez praskę dodajemy do mięsa. Paprykę oczyszczamy kroimy w kostkę
łączymy z mięsem. Dodajemy jajko, bułkę
tartą oraz przyprawy do smaku. Mięso dokładnie wyrabiamy ręką w celu połączenia
się wszystkich składników. Formę do keksa długość ok. 25 cm smarujemy olejem możemy posypać bułką tartą.
Masę mięsną przekładamy do formy i uderzamy formą kilkukrotnie o blat aby masa
się ubiła i nie pozostały pęcherze powietrza. Wierzch smarujemy musztardą.
Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut.
Możemy podawać na ciepło z sosem lub na zimno jako dodatek
do kanapek(zdrowa wędlina).
Możecie ją wykorzystać zarówno na śniadanie wielkanocne z
dodatkiem sosu chrzanowego jak i na odświętny obiad z rodziną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz