niedziela, 25 marca 2018

WIELKANOC W WERSJI FIT - Pieczeń rzymska



Święta nigdy nie sprzyjają diecie, ale czy można w czasie świat jeść zdrowo i smacznie?

Ja uważam że TAK i dlatego zaczynam świąteczny cykl przepisów gdzie pokaże tradycyjne potrawy w lżejszej wersji ale równie smacznej. 

Dziś zaczynamy od dietetycznej pieczeni rzymskiej, która może być dobrą propozycją na śniadanie wielkanocne i na obiad. 


Składniki:
500g mięsa mielonego z udźca z indyka
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona  
2 ząbki czosnku
Bułka grahamka
3 łyżki bułki tartej(ja robie sama suchą bułkę grahamkę rozdrabniam w Benderze)
1 szklanka mleka 2%
1 łyżeczka musztardy ostrej u mnie Dijon
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki lubczyku
Sól, pieprz

Wykonanie:
Bułkę namaczamy w letnim mleku i zostawiamy aż całkowicie namoknie. Odciskamy nadmiar mleka z bułki i dodajemy do mielonego mięsa. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do mięsa. Paprykę oczyszczamy kroimy w kostkę  łączymy z mięsem. Dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Mięso dokładnie wyrabiamy ręką w celu połączenia się wszystkich składników. Formę do keksa długość ok. 25 cm  smarujemy olejem możemy posypać bułką tartą. Masę mięsną przekładamy do formy i uderzamy formą kilkukrotnie o blat aby masa się ubiła i nie pozostały pęcherze powietrza. Wierzch smarujemy musztardą. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut.
Możemy podawać na ciepło z sosem lub na zimno jako dodatek do kanapek(zdrowa wędlina).
Możecie ją wykorzystać zarówno na śniadanie wielkanocne z dodatkiem sosu chrzanowego jak i na odświętny obiad z rodziną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Zdrowie jest smaczne Sylwia Kościelny , Blogger