niedziela, 22 kwietnia 2018

Czas na grilla !!!!




Dziś mam dla was propozycje na pyszne i soczyste szaszłyki. Doskonałym dodatkiem do grilowanych mięs jest grecki sos tzatziki, lekki i bardzo pyszny.

Soczyste szaszłyki drobiowe 6 porcji

Składniki:
500g mięsa z udek z kurczaka bez skóry i kości
Mała cukinia
1 papryka czerwona
1 cebula

Marynata:
½ szklanki oleju rzepakowego
½ łyżeczki lubczyku
½ łyżeczki słodkiej papryki
Szczypta soli
Szczypta pieprzu

Przygotowanie:
Mięso pokroić w dużą kostkę, cukinie pokroić na talarki, z papryki wyjąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w dużą kostkę, cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Patyczki do szaszłyków namoczyć wcześniej w wodzie( nie będą się palić na grillu). Na patyczek nadziać paprykę, mięso, cebulę, cukinie i tak na przemian. Przygotowane szaszłyki polać marynatą pozostawić na minimum 15 minut(najlepiej smakują marynowane 30 min). Szaszłyki włożyć na grilla obracać w trakcie grillowania.

Sos tzatziki

Składniki:
½ ogórka zielonego
200g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku lub mięty
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Ogórek obrać zetrzeć na tarce odrobinę posolić odstawić na 15 min. Odsączyć powstały sok z ogórków. Do jogurtu dodać rozgnieciony czosnek, ogórki, koperek lub miętę wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Zdrowie jest smaczne Sylwia Kościelny , Blogger