Dziś mam dla was propozycje na pyszne i soczyste szaszłyki. Doskonałym
dodatkiem do grilowanych mięs jest grecki sos tzatziki, lekki i bardzo pyszny.
Soczyste szaszłyki drobiowe 6 porcji
Składniki:
500g mięsa z udek z kurczaka bez skóry i kości
Mała cukinia
1 papryka czerwona
1 cebula
Marynata:
½ szklanki oleju rzepakowego
½ łyżeczki lubczyku
½ łyżeczki słodkiej papryki
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Mięso pokroić w dużą kostkę, cukinie pokroić na talarki, z
papryki wyjąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w dużą kostkę, cebulę obrać i
pokroić na ćwiartki. Patyczki do szaszłyków namoczyć wcześniej w wodzie( nie
będą się palić na grillu). Na patyczek nadziać paprykę, mięso, cebulę, cukinie
i tak na przemian. Przygotowane szaszłyki polać marynatą pozostawić na minimum
15 minut(najlepiej smakują marynowane 30 min). Szaszłyki włożyć na grilla
obracać w trakcie grillowania.
Sos tzatziki
Składniki:
½ ogórka zielonego
200g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku lub mięty
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórek obrać zetrzeć na tarce odrobinę posolić odstawić na
15 min. Odsączyć powstały sok z ogórków. Do jogurtu dodać rozgnieciony czosnek,
ogórki, koperek lub miętę wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz