czwartek, 27 grudnia 2018

Kasza bulgur z pomidorami i szpinakiem



Po pierogach, krokietach, pasztecikach i kapuście z grzybami przyda nam się odrobinę lekkości . Po świętach warto jest  zrobić przegląd lodówki i oczyścić ją ze zbędnych rzeczy . Nasz organizm po takiej dawce smakołyków też potrzebuje odrobiny oczyszczenia. Przy bożonarodzeniowym stole niełatwo sobie odmówić, dlatego większość z nasz czuje się ociężale.  Lekki, pyszny posiłek, który może służyć jako drugie śniadanie do pracy lub lekki obiad. Istny detoks po świętach.


Składniki:

100 g (woreczek) kaszy bulgur
Puszka pomidorów (400 g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
100 g świeżego szpinaku
Sól, pieprz do smaku
¼ łyżeczki  ostrej papryki
¼ łyżeczki  kurkumy
¼  łyżeczki oregano

Przygotowanie:


Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek  obrać, pokroić w kostkę podsmażyć na oleju dodać pomidory z puszki i przyprawić, smażyć 7 minut. Następnie dodać  ugotowaną kaszę i szpinak. Smażymy wszystko jeszcze 2 min. Podajemy na ciepło lub zabieramy do pracy i zjadamy na zimno, w obu wersjach danie jest pyszne. 

SMACZNEGO!! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Zdrowie jest smaczne Sylwia Kościelny , Blogger