Coś słodkiego po lekkim niedzielnym obiedzie. Wygląda jak tradycyjny sernik smakuje lepiej, dodatkowo
jest zdecydowanie zdrowszy i ma mniej
kalorii.
Kawałek tradycyjnego sernika 450 kcal
Zdrowsza wersja 185 kcal
Puszysty sernik
Składniki:
1kg białego sera chudego
1/3 szklanki oliwy
1 szkl mleka 0,5%
¾ szkl cukru
4 jajka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
Laska wanilii lub zapach waniliowy
Cytryna
Wykonanie:
Ser zmielić 2 razy, dodać cukier, żółtka oraz budyń. Całość
zmiksować. Stopniowo wlewać mleko i oliwę. Do całość dodać zapach waniliowy,
skórę otartą z cytryny, proszek do
pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Całość
wlać na blachę. Piec w 160 st
C przez godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz