Zaczynamy cykl przepisów z cukinii.
Warzywo idealne na letnie dni. Usuwa nadmiar wody z organizmu, orzeźwia, jest niskokaloryczne.
Zawiera potas, żelazo i magnez oraz
witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie
odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i
pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwasotą.
Placki z cukinii
Składniki
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Sos miętowy
2 łyżki posiekanej mięty
sól i pieprz do smaku
Startą cukinię oprószyć solą i odstawić
na 20 minut, aby puściła sok. Następnie bardzo dobrze odcisnąć. Do odciśniętej
cukinii dodać rozgnieciony czosnek, jajko, mąkę i pieprz. Wymieszać wszystko na
jednolita masę.
W oddzielnej miseczce wymieszać jogurt
z miętą . Doprawić solą, pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placki i smażyć przez
3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawać z sosem miętowym .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz