wtorek, 21 lipca 2015

Zaczynamy cykl przepisów z cukinii. 

Warzywo idealne na letnie dni. Usuwa nadmiar wody z organizmu, orzeźwia, jest niskokaloryczne. 
Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwasotą.  

Placki z cukinii

Składniki 

     500 g cukinii
     2  jajka
     3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
     ząbek czosnku
     sól i pieprz do smaku
     olej rzepakowy do smażenia
     Sos miętowy
     100 g jogurtu naturalnego greckiego light
     2 łyżki posiekanej mięty         
     sól i pieprz do smaku

Startą cukinię oprószyć solą i odstawić na 20 minut, aby puściła sok. Następnie bardzo dobrze odcisnąć. Do odciśniętej cukinii dodać rozgnieciony czosnek, jajko, mąkę i pieprz. Wymieszać wszystko na jednolita masę.
W oddzielnej miseczce wymieszać jogurt z miętą . Doprawić solą, pieprzem.
Na patelni rozgrzać  olej, łyżką nakładać placki i smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.  Podawać z sosem miętowym .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Zdrowie jest smaczne Sylwia Kościelny , Blogger