SKŁADNIKI:
kubek kefiru 400g
½ szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki pełnoziarnistej
2 jajka
1 op. cukru waniliowego 16g
1/4 łyżeczka soli
¼ łyżeczki cynamonu
2 duże jabłka
do smażenia: olej rzepakowy lub bardzo zdrowy olej kokosowy
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka umyć, cieniutko obrać, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Kefir roztrzepać z jajkami i solą, dodać cukier waniliowy, cynamon i mąkę, utrzeć aby nie było grudek - ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodać starte na cienkie plasterki jabłka, wymieszać dokładnie aby wszystkie plasterki pokryły się ciastem, wymieszać i od razu przystąpić do smażenia. Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju, nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć na złotobrązowo z obu stron, zdejmować na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Z podanej ilości składników usmażyłam 30 dość dużych placków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz