czwartek, 20 września 2018

Lekka tarta z cukinią




Tartę można podawać na ciepło jak i na zimno. Nadaję się na spotkanie towarzyskie, co mąż sprawdził na spotkaniu mięsożerców ;)). Tarta jest niskokaloryczna i pożywna a jedna porcja to tylko 125 kcal w 100 g. Nadaję się również jako posiłek do pracy lub do szkoły.

Składniki:

Ciasto:
230g mąki owsianej
100g masła
1 jajko
sól

Farsz:
3 małe cukinie
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka oleju
150 ml śmietany 12% ukwaszonej
3 jajka
 ½ łyżeczki soli
pieprz, szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:

Masło posiekać z mąką, dodać jajko i zagnieść. Włożyć do lodówki na 20 minut. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, formując koło trochę większe niż średnica formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy, odetciąć zwisające resztki ciasta. Spód nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temp. 180 st C.
Cukinie zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać startą cukinie, posolić, dodać rozgnieciony czosnek, smażyć do odparowania wody. Śmietanę połączyć z jajkami, mieszankę wlać do przestudzonej cukinii, doprawić pieprzem i ostrą papryką. Na podpieczony spód wylać masę cukiniową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 170 st C.

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Zdrowie jest smaczne Sylwia Kościelny , Blogger