Tartę można podawać na ciepło jak i na zimno. Nadaję się na
spotkanie towarzyskie, co mąż sprawdził na spotkaniu mięsożerców ;)). Tarta jest niskokaloryczna
i pożywna a jedna porcja to tylko 125 kcal w 100 g. Nadaję się również jako posiłek do
pracy lub do szkoły.
Składniki:
Ciasto:
230g mąki owsianej
100g masła
1 jajko
sól
Farsz:
3 małe cukinie
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka oleju
150 ml śmietany 12% ukwaszonej
3 jajka
½ łyżeczki soli
pieprz, szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
Masło posiekać z mąką, dodać jajko i zagnieść. Włożyć do
lodówki na 20 minut. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, formując koło trochę
większe niż średnica formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy, odetciąć zwisające
resztki ciasta. Spód nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
około 15 minut w temp. 180 st
C.
Cukinie zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce
oleju. Dodać startą cukinie, posolić, dodać rozgnieciony czosnek, smażyć do
odparowania wody. Śmietanę połączyć z jajkami, mieszankę wlać do przestudzonej
cukinii, doprawić pieprzem i ostrą papryką. Na podpieczony spód wylać masę
cukiniową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz