Przepis jest prosty i zawsze wychodzi. Ciasto nie wymaga
specjalnego wyrabiania, robi się prawie samo. Sezon na śliwki się kończy, więc
warto je wykorzystać. Śliwki poprawiają
apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, dzięki zawartości pektyn (rodzaj błonnika) ma
działanie przeczyszczające Dieta obfitująca w śliwki wpływa antynowotworowo oraz
przeciwmiażdżycowo. Śliwka jest niskokaloryczna w 100 g (garść śliwek) to 46 kcal
Składniki:
½ szklanki oleju
1 szklanka mleka sojowego lub krowiego
½ szklanki cukru
3 jajka
5 dag droższy
Szczypta soli
½ kg mąki owsianej
800g śliwki węgierki
1 łyżeczka cynamonu
50g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Rozczyn przygotuj wieczorem. Do dużej miski wkładamy
rozkruszone drożdże, olej, mleko, cukier, wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli.
Nie mieszamy, miskę ze składnikami przykrywamy ściereczką i zostawiamy na
blacie kuchennym na noc.
Następnego dnia dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto najlepiej
mikserem ponieważ ciasto nie odstaje od ręki jak tradycyjne ciasto drożdżowe
tylko jest klejące. Wlewamy do wcześniej wysmarowanej formy. Czekamy aż
wyrośnie.
Śliwki myjemy, kroimy na pół , wyciągamy pestkę. Owoce
układamy na ciasto i posypujemy cynamonem oraz płatkami migdałów.
Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp. 180 st C.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz