niedziela, 30 września 2018

Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami



Przepis jest prosty i zawsze wychodzi. Ciasto nie wymaga specjalnego wyrabiania, robi się prawie samo. Sezon na śliwki się kończy, więc warto je wykorzystać. Śliwki poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, dzięki zawartości pektyn (rodzaj błonnika) ma działanie przeczyszczające  Dieta obfitująca w śliwki wpływa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo. Śliwka jest niskokaloryczna w 100 g (garść śliwek) to 46 kcal

Składniki:

½ szklanki oleju
1 szklanka mleka sojowego lub krowiego
½ szklanki cukru
3 jajka
5 dag droższy
Szczypta soli
½ kg mąki owsianej
800g śliwki węgierki
1 łyżeczka cynamonu
50g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Rozczyn przygotuj wieczorem. Do dużej miski wkładamy rozkruszone drożdże, olej, mleko, cukier, wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli. Nie mieszamy, miskę ze składnikami przykrywamy ściereczką i zostawiamy na blacie kuchennym na noc.
Następnego dnia dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto najlepiej mikserem ponieważ ciasto nie odstaje od ręki jak tradycyjne ciasto drożdżowe tylko jest klejące. Wlewamy do wcześniej wysmarowanej formy. Czekamy aż wyrośnie.
Śliwki myjemy, kroimy na pół , wyciągamy pestkę. Owoce układamy na ciasto i posypujemy cynamonem oraz płatkami migdałów.
Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp. 180 st C.

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Zdrowie jest smaczne Sylwia Kościelny , Blogger