wtorek, 25 września 2018

Rozgrzewający gulasz z dynią w wersji fit !!!



Jesień przywitała nas bardzo chłodną więc mam dla Was rozgrzewającą propozycję .
Dla mnie dynia to warzywo, które kojarzy się z jesienią . Warzywo wciąż nie doceniane w Polsce. Jest niskokaloryczne, 100 g zawiera tylko 20 kcal.  Jest łatwostrawna i można ją stosować u małych dzieci i osób starszych  oraz wpływa łagodząco na układ pokarmowy. Doskonałe źródło  beta karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem czyli zapobiega chorobom nowotworowym. Dynia obniża poziom złego cholesterolu, reguluje poziom ciśnienia tętniczego. Oczywiście nie możemy zapomnieć, że dynia  wspomaga proces odchudzania.
Pokaże wam  kilka przepisów jak sprytnie ją wykorzystać i przekonać do niej małych i dużych.

Składniki:  

(na 4 porcje)                    
800g  piersi z indyka
1 cebula
½  kg dni
1 papryka czerwona
Mała cukinia
2 pomidory
¼ łyżki lubczyku
¼ łyżeczki papryki ostrej
¼ łyżeczki oregano
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę i natrzeć przyprawami , pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę  i zmiksować. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na  oleju , dodać pokrojoną w kostkę paprykę i  mięso. Następnie  smażyć 5 minut, dodać obraną i pokrojoną w dużą kostkę dynie. Dolać zmiksowane pomidory, dusić  5 min. Dodać cukinie pokrojoną w kostkę, doprawić solą i pieprzem, gotować  2-3 min. U mnie jest podawany z kaszą jaglaną lub z chlebem grahamem.
1 porcja ( 400 g ) 250 kcal 

SMACZNEGO :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Zdrowie jest smaczne Sylwia Kościelny , Blogger