Jesień przywitała nas bardzo chłodną więc mam dla Was rozgrzewającą propozycję .
Dla mnie dynia to warzywo, które kojarzy się z jesienią . Warzywo
wciąż nie doceniane w Polsce. Jest niskokaloryczne, 100 g zawiera tylko 20 kcal. Jest łatwostrawna i można ją stosować u małych
dzieci i osób starszych oraz wpływa łagodząco na układ pokarmowy. Doskonałe źródło
beta karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem czyli zapobiega
chorobom nowotworowym. Dynia obniża poziom złego cholesterolu, reguluje poziom
ciśnienia tętniczego. Oczywiście nie możemy zapomnieć, że dynia wspomaga proces odchudzania.
Pokaże
wam kilka przepisów jak sprytnie ją wykorzystać
i przekonać do niej małych i dużych.
Składniki:
(na 4 porcje)
800g piersi z indyka
1 cebula
½ kg dni
1 papryka
czerwona
Mała cukinia
2 pomidory
¼ łyżki
lubczyku
¼ łyżeczki
papryki ostrej
¼ łyżeczki
oregano
Sól, pieprz
do smaku
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso
pokroić w kostkę i natrzeć przyprawami , pomidory sparzyć, zdjąć z nich
skórkę i zmiksować. Cebulę pokroić w
kostkę i zeszklić na oleju , dodać
pokrojoną w kostkę paprykę i mięso. Następnie smażyć 5 minut, dodać obraną i pokrojoną w
dużą kostkę dynie. Dolać zmiksowane pomidory, dusić 5 min. Dodać cukinie pokrojoną w kostkę, doprawić solą i pieprzem, gotować 2-3 min.
U mnie jest podawany z kaszą jaglaną lub z chlebem grahamem.
1 porcja ( 400 g ) 250 kcal SMACZNEGO :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz