Zupa rozgrzewająca na przeziębienie. Kremy warzywne to doskonały
sposób na przemycenie warzyw, nawet tych których dziecko nie lubi.
Składniki :
1 dynia (około1,2 kg )
może być mrożona
łyżka oleju
1 cebula, drobno posiekana
4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
¼ selera, obranego i pokrojonego w kostkę
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1 łyżeczka curry
Przygotowanie:
1.
Przekroić dynię na ćwiartki i usunąć nasiona oraz włóknisty miąższ ze środka.
Pozostały, twardy miąższ pokroić w plastry, obrać skórkę, a następnie pokroić
plastry w kostkę.Składniki :
1 dynia (około
łyżka oleju
1 cebula, drobno posiekana
4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
¼ selera, obranego i pokrojonego w kostkę
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1 łyżeczka curry
Przygotowanie:
2. W dużym garnku zeszklić cebulę na oleju, dodać curry. Dodać ziemniaki, delikatnie podsmażyć, dodać dynie oraz marchewkę, pietruszkę, seler. Dolać wodę doprowadzić do wrzenia. Lekko posolić, przykryć i gotować na małym ogniu przez 40 minut.
3. Zmiksować zupę benderem i doprawić do smaku pieprzem.
4. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni można dodać odrobinę chili dla dodania ostrości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz