środa, 17 lutego 2016

Pasta z awokado

Propozycja na zdrowe smaczne śniadanie. Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim duża zawartość potasu reguluje ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na układ nerwowy. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy ma działanie przeciwnowotworowe. Jest dobrym źródłem kwasu foliowego, warzywo polecane kobieta w ciąży. Duża zawartość zdrowego tłuszczu powoduje, że jest to warzywo bardzo kaloryczne ale świetnie się nadaje do past oraz do smarowania pieczywa jako alternatywa masła.

Kanapki z pasta z awokado
Pasta z awokado
SKŁADNIKI:
1 miękkie awokado
1 ząbek czosnku
3 łyżki chudego serka homogenizowanego

Awokado dokładnie rozgnieć widelcem i wymieszaj z serkiem. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz