piątek, 26 lutego 2016

Chlebek bananowy jako śniadanie i doskonały deser

Można wymyślić przepis doskonały zarówna na śniadanie jak i na przekąskę do popołudniowej sobotniej kawy. Oczywiście. Chlebek bananowy świetna alternatywna na śniadanie z konfiturą dla tych małych i dużych dzieci. Banan jest bogaty w białko, zawiera tryptofan który  podnosi poziom serotoniny czyli hormonu szczęścia co skutkuje pozytywną energią na cały dzień. Dwa banany zapewnią ci dawkę energii wystarczającą do tego, żeby przepracować 2,5 godziny. Energia dostarczana przez banany napędza organizm na dłużej, niż kofeina, czy słodka przekąska.
Kobiety w ciąży powinny jeść banany, ponieważ mają działanie wyciszające, uspokajające, łagodzą poranne nudności, regulują poziom cukru we krwi.


Chlebek bananowy
Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany
1/3 szklanki oleju rzepakowego
3 łyżki stewii
1 jajko
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki soli
1 ½ szklanki mąki orkiszowej

Przygotowanie:

Banany rozgnieść blenderem , wymieszać z olejem, jajem i stewią. Suche składniki-mąkę sodę i sól wymieszać dodać do reszty składników i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 55 min w temp. 180°.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz