sobota, 26 marca 2016

Wielkanoc z mistrzem cukierniczym

Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez sernika. Nasz mistrz cukierniczy przygotowała dla nas dwie wspaniałe dietetyczne propozycje. Smakują wybornie a maja zdecydowanie mniej kalorii.






Pomarańczowy sernik

Składniki: 4 porcje
1 budyń cytrynowy bez cukru
2 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy)
1 szklanka mleka 2%
200g twarogu  
1 marchew
Sok z połowy cytryny
skórka z ½  pomarańczy

Przygotowanie:
Marchewkę ugotować w niewielkiej ilości wody i zmiksować. Budyń rozpuścić w ¼ szklanki mleka, resztę zagotować. Wlać rozpuszczony budyń do gotującego się mleka. Do ugotowanego budyniu  dodać zmiksowany twaróg i  ksylitol, gotować przez 1 min. Dodać zmiksowaną marchewkę, sok z cytryny, skórkę pomarańczową. Razem wszystko zmiksować, wlać do naczynia, udekorować i schłodzić.





Dietetyczny sernik na zimno

Składniki:
1 duży banan zmiksować
Sok z 1 cytryny
Skórka z ½  pomarańczy
250g twarogu
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:
Banana zmiksować  dodać sok z cytryny oraz skórkę pomarańczową , ksylitol. Masę dodać do twarogu i zmiksować. Żelatynę zalać  4 łyżkami zimnej wody, poczekać 2 minuty. Dodać 5 łyżek gorącej wody. Masę sernikową miksujemy i powoli wlewamy płynną żelatynę. Wlać do naczynia wyłożonego folią obłożonego truskawkami.
Zostawić do zastygnięcia. Po wyjęciu zdjąć folie  i udekorować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz